Smile:)
At first when I see you cry
Yeah, it makes me smile
Yeah, it makes me smile
At worst I feel bad for a while
But then I just smile
I go ahead and smile
Yeah, it makes me smile
Yeah, it makes me smile
At worst I feel bad for a while
But then I just smile
I go ahead and smile
12 sept. 2010
Trenul personal, o aventura cu manele si seminte
Alegerea trenurilor personale este o varianta de a calatori prin Romania. Desi este o tara europeana, in care calatoria cu trenul este scumpita in plina criza, imbunatatirea conditiilor in CFR ramane un subiect tabu pentru autoritati.
Uite locul, nu e locul
Trenul personal care pleaca de la Gara Obor si are destinatia Constanta este ruta cea mai neglijata de catre sefii CFR. Pe acest tren, nasul este nas, nesimtirea e la ea acasa, iar putini sunt aceia care dau bani pe bilet. Persoanele care cumpara bilet nu ocupa loc pe scaun, deoarece aici legea o face cel mai puternic. Vagoanele se ocupa inca de cand trenul nici nu este tras in gara.
Risti sa mergi in picioare tot drumul din doua motive: fie chiar nu mai este nici un loc liber, fie persoana langa care e un scaun neocupat sparge seminge si scuipa pe jos, asculta manele la telefonul mobil si vorbeste prea tare in tiganeasca cu fratele lui.
Poti face piata in trenul personal...
Plec cu o prietena, Alexandra spre Calarasi, orasul ei natal. Luam personalul de la Gara Obor, ca sa schimbam trenul in Ciulnita. Este prima oara cand merg pe aceasta ruta cu personalul. Sunt 99 km de parcurs in 2 h si 32 minute pe o zi caniculara. Trebuia sa previn ce voi pati pe durata calatoriei de cand am simtit mirosul de urina din gara si oamenii transpirati care urcau in tren inca de cand acesta nu era tras pe peron. Urcam, mergem din vagon in vagon fara sa gasim nici un loc liber. Culoarul este imbacsit cu miros de sudoare, iar toate locurile sunt ocupate. Pe fundalul unor manele, aud niste tipete si injuraturi. Culoarul este stramt, geamurile sunt murdare, iar oamenii sunt tot mai multi, nici pe hol, nu mai este loc sa te misti. Cu greu reusim sa stam pe niste gratare ruginite, unde ar trebui sa fie puse bagajele. In acest tren, toata lumea pare ca se cunoaste. Am aflat involuntar, chiar si ultimele barfe de la mai multe comune in care a oprit trenul. Femei cu fuste inflorate trec pe langa noi si incearca sa vanda marfa, mai exact, seminte, napolitane, ciocolata, fructe, legume, tigari, haine. Bineinteles ca nu lipsesc nici baietii cu telefoanele mobile si CD-urile cu manele. Vanzatorii ambulanti deja isi cunosc clientii. Lumea face piata din tren. Nenea Fane cumpara ciocolata pentru fetitele lui, tanti Aglaia cumpara niste ardei gras, pentru ca vrea sa faca ardei umpluti cum ajunge acasa. Alti doi baieti de aproximativ 25 de ani negociaza pretul unor telefoane si astfel se intorc acasa cu daruri pentru prietenele lor. In acest tren fiecare face ce vrea, isi vinde marfa, fumeaza in orice loc, chiar in compartiment, scuipa seminte pe jos. Si totul se intampla sub ochii controlorilor.
“Singura problema este ca aveti bilet”
Navetistii sunt cei care circula pe acesta ruta, iar nasul este prietenul lor. Deja a devenit o obisnuinta pentru controlor sa ajunga acasa cu buzunarele pline. Acesta si-a schimbat expresia fetei in momentul in care i-am aratat ca am cumparat bilet din gara. Il intreb daca s-a intamplat ceva cu biletul meu. Controlorul G Petrea raspunde fara nici o urma de jena, ca singura problema este ca am bilet. Astept, sa vad daca schiteaza un zambet, crezand ca a fost o gluma. Nicidecum, pometii sunt neclintiti, ochii negri au ramas la fel de mari, iar fruntea nu s-a descretit deloc.
Domnul Petrea are intr-adevar o problema cu faptul ca noi ne aflam printre putinele persoane care si-au cumparat bilet. Nasul isi vede de treaba mai departe si isi umple buzunarele de la blatisti. Ma duc si eu dupa el si ii spun pe un ton raspicat ca noi, cu bilet, stam in picioare, iar altii stau pe locurile noastre. Ii arat chiar mesajul de pe afisul care este lipit pe usa ”Trenul este pentru calatorii cu bilet”. Acum vad pe fata lui un zambet ironic si imi raspunde clar si raspicat: ”Traim in Romania, domnisoara”. Tipa putin la ei si pleaca spre urmatorul vagon, fara sa-i pese de problema noastra. Si noi ramanem in continuare pe grilajele ruginite.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
trist dar adevarat :( scrii foarte frumos, bravo
RăspundețiȘtergereHai sa-ti spun eu una si mai si: Intr-un oras din Romania (nu dau nume ca intra SRI-ul peste noi:) se hotarasc 5 elevi de liceu sa mearga la Bucuresti. Si se indreapta spre casa de bilete. "Nasul" ii vede imediat si se posteaza in fata usii: "Unde mergeti? Ei raspund: Pana la Bucuresti./ Nu va luati bilete, mergeti cu mine."
RăspundețiȘtergereSi ca sa fie si mai si ii intreaba dupa aceea: "Va intoarceti tot cu asta?" ...